Rond 1910 begon de heer Hollander met het maken en verkopen van ambachtelijk schepijs in de Lutkenieuwstraat in Groningen. Rond 1940 vestigde hij zich in de Folkingestraat op nr.28. De middelen waren in die tijd beperkt, er waren nog geen vriesinstallaties en er werd gebruik gemaakt van ruwijs (bevroren water) en zout om het geheel te bevriezen. IJs werd gemaakt volgens de warme methode d.w.z. de mix werd verhit tot 80° C, daarna met water gekoeld en dan bevroren in een soort houten wijnkuip die dubbelwandig was. In de dubbele wand werden stukken ijs met zout gedaan. Een grote motor draaide de kuip rond terwijl een soort van mes de bevroren substantie van de wand schraapte.Deze methode werd toegepast tot ver na de tweede wereld oorlog.
De heer Hollander ventte zijn ijs uit met paard en wagen en verkreeg rond 1930 een plaats op de Vismarkt waar het toenmalige Bodenterrein was. Dit is schuin tegenover de huidige verkoopwagen van Hollander. In 1934 werd de onderneming ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Tijdens de tweede wereld oorlog kwam mijn vader bij zijn schoonvader in het bedrijf. Door een fusie met de firma Meesman Zuiderdiep te Groningen werd het aantal verkoopplaatsen uitgebreid tot drie, te weten Stadspark (nog steeds in gebruik) en het Sterrenbos, later vervangen door de Ebbingestraat hoek Turfsingel. In 1964 kwam er nog een plaats bij, de Herebrug. In 1973 kwam de Herestraat tegenover de C&A er bij. Op dit moment zijn er nog drie verkoopplaatsen over te weten: de Vismarkt, Herestraat en Stadspark ingang Concourslaan. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van de modernste machines voor de bereiding en verkoop van softijs, schepijs, milkshake, slushpuppy en slagroom.
De ijsbereiding van nu:
- Dagelijks wordt er vers ijs gemaakt van natuurlijke grondstoffen.
- Alle handelingen worden verricht volgens HACCP, (hygiëne voorschriften afkomstig uit de V.S.).
![](https://hollanderijs.nl/wp-content/uploads/Mobiele-ijscar-zijkant-2.jpg)